Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold > Madam Mims oppskriftsforum

Brun saus-tråd

Madam Mims oppskriftsforum Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.

Svar
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 08-09-08, 21:18   #21
Tertit
Stort sett blid
 
Tertit sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Hvor: Nordmøre
Innlegg: 3.503
Tertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Jeg bruker sprøstekt løk i brunsausen. Syns det gir en rundere å bedre smak enn "vanlig" løk.

__________________
Mamma til hifigutten 95 og hestejenta 97
Tertit er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 21:21   #22
Shamu
På opplading
 
Shamu sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2007
Hvor: Flekkefjord
Innlegg: 3.859
Shamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av Tertit, her.

Jeg bruker sprøstekt løk i brunsausen. Syns det gir en rundere å bedre smak enn "vanlig" løk.

Gjør du det til alt som skal ha brunsaus, eller kun til pøler feks? Og blir ikke det klumpete? Eller kanskje det ikke gjør noe?

:lærer:

__________________
Jente 95, Gutt 04, Jente 06

- Museskritt er også skritt. -
Shamu er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 21:31   #23
vimjer
Tante Sofie
 
vimjer sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 2.632
Blogginnlegg: 6
vimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelenvimjer er et glitrende lys på stjernehimmelen
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Fiskekaker i brunsaus er godt. Det er jeg vant med hjemmefra.
Mannen min er ikke vant til det hjemmefra, så han synes det er rart.

vimjer er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 21:38   #24
krystallklart
Lett rørt
 
krystallklart sin avatar
 
Medlem siden: Nov 2007
Hvor: Gardskjærring igjen
Innlegg: 4.384
Blogginnlegg: 16
krystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt liktkrystallklart er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus tråd

Opprinnelig lagt inn av Fibi, her.

Fløte er et must i sauser til steker osv. Rømme også. Den sausen jeg lager bruker jeg til alt fra kalkun til oksestek og røkt svinekam. Har fått masse skryt av den. (Bare spør Krystallklart. Hun spiste sikkert en halvliter saus før maten var på bordet. )

Opprinnelig lagt inn av Shamu, her.

Fibi- en halv liter saus ja... kan vi få oppskriften?

Den var altså så god!!!!

__________________
Gutter 04, 08, 11 og jenta 13
+ en liten skatt i magen
krystallklart er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 22:03   #25
Fru Snurp
Overdriver
 
Fru Snurp sin avatar
 
Medlem siden: May 2007
Hvor: Oslo
Innlegg: 1.054
Fru Snurp er populærFru Snurp er populærFru Snurp er populærFru Snurp er populær
Standard

Sv: Brun saus tråd

Opprinnelig lagt inn av Shamu, her.

Fru Snurp- Du skriver lys brun sau og mørk brun saus, er det sukkerkuløren som avgjør hvor mørk den blir, eller er det kun den ene sausen du har skrevet sukkerkulør som skal ha det?
Jeg husker Madam Mim sa i en tråd at hun brukte sukkerkulør for å få sausen brun, da hun ikke brunet smøret, så jeg tok det i da jeg ikke brunet så lenge at det ble veldig brunt. Var redd det skulle svi seg. Men jeg er ikke helt med på hvordan man lager lys brun og mørk brun saus liksom....

Fru Snurp igjen - Kjøttaker av kylling g kalkun? Har du oppskrift? Det hørtes utrolig spennende ut!

Fargen på sausen er utifra hvor lenge jeg bruner den (jeg bruker sjeldent sukkerkulør). Så lenge du har brunet sausen litt (fått litt brunfarge og derfor brunsaus-smaken) kan du forsåvidt også bruke sukkerkulør for farge. Et par tips: Ikke bruk alt for sterk varme og rør hele tiden. Svak varme og lengre tid gir bedre saus, og det er lettere å få den dype brune fargen uten å få brent smak og brente prikker (sausen er da ødelagt). Dette bør prøves et par ganger for å se hvor langt du kan gå før den får brent smak (en gang du ikke er avhengig av å servere denne sausen). Stort sett avhenger fargen på sausen min på hvor lang tid jeg gidder å bruke på den.

Anng. kjøttkaker av kylling og kalkun så bruker jeg ikke en bestemt oppskrift. Stort sett tar jeg bare (ca 450g?) ferdig kjøttdeig av kylling og kalkun (den på Smartclub er god), blander i 1 egg i og litt salt og pepper. Av og til, hvis jeg ønsker en farseaktig deig, tar jeg også i et par spiseskjeer potetmel, litt melk (ca 1 dl) og litt muskat (ikke en 1/4 teskje engang). Det er vel forsåvidt en standard kjøttkakeoppskrift og ikke så veldig spennende. Både Herr Snurp og min bror er mye flinkere med mer spennende kjøttboller med urter, krydder, chili etc. Til jul derimot... ah, begynte å tenke på medisterkaker nå. Kan legge ut oppskrift på det senere. I en juletråd f.eks. :sikle:

Kjøttdeigen eller farsen rulles til kaker som brunes på to sider i panna før det legges i en kjele med varm, god kraft eller kyllingbuljong. Der lar jeg det trekke mens jeg steker resten. Trekk i minst 10 minutter. Jeg lar det gjerne ligge litt lenger mens jeg lager/gjør andre ting f.eks brun saus!. Kraften kakene er trekt i kan fint brukes til den brune sausen. Når sausen er ferdig har jeg kjøttkakene i.

Er forresten veldig glad i brun saus...

__________________
Fru Snurp (70tallet) og Gla'gutten ♥ (2008)
Fru Snurp er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 22:11   #26
Left
Passiv
 
Innlegg: n/a
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Og sausen blir best om du gir deg gooood tid når du bruner. Ikke så sterk varme, og la den stå mens du rører litt av og til. Farmor brukte sikkert 2 timer på å lage bruning til saus. Den sto der og godgjorde seg mens hun gjorde andre ting.
Og brun saus til fiskekaker er kjempegodt. Så det så.

  Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 22:33   #27
Fru Snurp
Overdriver
 
Fru Snurp sin avatar
 
Medlem siden: May 2007
Hvor: Oslo
Innlegg: 1.054
Fru Snurp er populærFru Snurp er populærFru Snurp er populærFru Snurp er populær
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av sjuggerpløm, her.

Og sausen blir best om du gir deg gooood tid når du bruner. Ikke så sterk varme, og la den stå mens du rører litt av og til. Farmor brukte sikkert 2 timer på å lage bruning til saus. Den sto der og godgjorde seg mens hun gjorde andre ting.
Og brun saus til fiskekaker er kjempegodt. Så det så.

Min mormor brunet alltid en hel masse saus når hun først var igang og det tok kjeeeeempe lang tid. Kanskje det kjentes ut som ekstra lang tid fordi hun hadde sagt vi skulle spille yatzi når hun var ferdig...?

__________________
Fru Snurp (70tallet) og Gla'gutten ♥ (2008)
Fru Snurp er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 23:05   #28
Tertit
Stort sett blid
 
Tertit sin avatar
 
Medlem siden: Feb 2008
Hvor: Nordmøre
Innlegg: 3.503
Tertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt liktTertit er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av Shamu, her.

Gjør du det til alt som skal ha brunsaus, eller kun til pøler feks? Og blir ikke det klumpete? Eller kanskje det ikke gjør noe?

:lærer:

Jeg bruker det kun til kjøttkaker i brun saus og når jeg skal lage lapskaus. Syns ikke den blir klumpete nei. Løken "løser seg litt opp" mens smaken blir igjen.

__________________
Mamma til hifigutten 95 og hestejenta 97
Tertit er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 23:17   #29
gajamor
Travelt opptatt
 
gajamor sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2007
Innlegg: 6.881
Blogginnlegg: 3
gajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av sjuggerpløm, her.

Og sausen blir best om du gir deg gooood tid når du bruner. Ikke så sterk varme, og la den stå mens du rører litt av og til. Farmor brukte sikkert 2 timer på å lage bruning til saus. Den sto der og godgjorde seg mens hun gjorde andre ting.

Da mister du jo hele spenningsmomentet :sjokkert: Brunsaus skal lages på full varme, røre hele tiden, holde ungene unna, vifta på fullt, rett før det brenner seg (bra tidsangivelse, ikke sant? ) roper man villt etter vann. Tømmer det oppi så dampen står, og så blir alt roligere. Nå er det bare krydringa igjen.

Til kjøttkaker/fiskekaker har jeg oppi en dæsj (1 ss?) chiliketchup, mørk kjøttbuljong, pepper (ikke salt).

Til svinesteik er det utrolig godt med litt sennep istedenfor ketchup. Dijon.

Lysere saus; litt mindre spenning, og lys kjøttbuljong. Evt. grønnsaksbuljong eller fløte.

Sukkerkulør er sånt som min mor kan finne på å bruke

__________________
Litjtausa 06. Lille skatt 07
gajamor er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 23:29   #30
Left
Passiv
 
Innlegg: n/a
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av gajamor, her.

Da mister du jo hele spenningsmomentet :sjokkert: Brunsaus skal lages på full varme, røre hele tiden, holde ungene unna, vifta på fullt, rett før det brenner seg (bra tidsangivelse, ikke sant? ) roper man villt etter vann. Tømmer det oppi så dampen står, og så blir alt roligere. Nå er det bare krydringa igjen.

Til kjøttkaker/fiskekaker har jeg oppi en dæsj (1 ss?) chiliketchup, mørk kjøttbuljong, pepper (ikke salt).

Til svinesteik er det utrolig godt med litt sennep istedenfor ketchup. Dijon.

Lysere saus; litt mindre spenning, og lys kjøttbuljong. Evt. grønnsaksbuljong eller fløte.

Sukkerkulør er sånt som min mor kan finne på å bruke

Nå sa jeg jo ikke at jeg gjorde det som farmor.
Er ganske familiær med din metode. Det blir ofte sånne fine små klumper i den da, som smaker svidd

  Svar med sitat
Gammel 08-09-08, 23:32   #31
gajamor
Travelt opptatt
 
gajamor sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2007
Innlegg: 6.881
Blogginnlegg: 3
gajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av sjuggerpløm, her.

Nå sa jeg jo ikke at jeg gjorde det som farmor.
Er ganske familiær med din metode. Det blir ofte sånne fine små klumper i den da, som smaker svidd

Kunsten er å få mannen til å komme med vann før det svir seg. Det har tatt mange år, men nå har han det inne

__________________
Litjtausa 06. Lille skatt 07
gajamor er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 09-09-08, 10:34   #32
Shamu
På opplading
 
Shamu sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2007
Hvor: Flekkefjord
Innlegg: 3.859
Shamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt liktShamu er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus-tråd

siden jeg er nybegynner, så bruner jeg på svak varme... man må nok være litt mer dreven for å holde seg kald og rolig med den turbobruninga di gajamor.

Sånn ellers... mørk og lys kjøttbuljong. Jeg trodde bare det var en type kjøttbuljong jeg da..
Jammen må eg sende mannen ut med ny handleliste. + dijon sennep og chiliketsjup.

Det må bli mange brunsaus middager fremover hvis jeg skal teste ut alt dette dere foreslår.

__________________
Jente 95, Gutt 04, Jente 06

- Museskritt er også skritt. -
Shamu er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 09-09-08, 12:24   #33
Kaprifol
Kjernesnill
 
Kaprifol sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Innlegg: 6.458
Blogginnlegg: 89
Kaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de flesteKaprifol er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Jeg har et kjempetips til svinestek eller svinekjøtt, nemlig ingefær. I gamle dager da det bare fantes ingefær malt og tørket i pose brukte moren min dette til å gni inn i svinesteika, etterpå ble stekekraften brukt til å lage deilig brun saus med ingefærsmak. Snadder.

Ingefærkrydder i brun saus til svinekjøtt eller fersk ingefær til marinade for svinekjøtt er kjempegodt.

__________________
2003 - 2007

Fake it 'til you make it
Kaprifol er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 09-09-08, 13:01   #34
Ingrid-lille
Dramaqueen
 
Ingrid-lille sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2006
Hvor: Nordens Paris
Innlegg: 1.402
Ingrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smartIngrid-lille imponerer mange og er sikkert smart
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Heter det ikke brunsaus i stedet for brun saus?

Ingrid-lille er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 09-09-08, 13:12   #35
mkj
Off the map.
 
mkj sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2008
Innlegg: 14.142
Blogginnlegg: 10
mkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt avmkj har mye å være stolt av
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av Ingrid-lille, her.

Heter det ikke brunsaus i stedet for brun saus?

Det er en saus og den er brun. Ergo brun saus.

I motsetning til lammelår som ikke er lår som er lamme.

__________________
røverunger 03 og 08
mkj er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 09-09-08, 13:52   #36
gajamor
Travelt opptatt
 
gajamor sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2007
Innlegg: 6.881
Blogginnlegg: 3
gajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtidgajamor har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av Ingrid-lille, her.

Heter det ikke brunsaus i stedet for brun saus?

Siden Shamu snakker om flere forskjellige typer brune sauser, blir det riktig å dele ordet. Hadde hun snakket om den eneste riktige brunsausen som finnes (dvs pappa sin), skulle det vært sammensatt.

Syns jeg.

__________________
Litjtausa 06. Lille skatt 07
gajamor er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 10-09-08, 15:43   #37
Angelique
ღ EaRtH ღ AnGeL ღ
 
Angelique sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 7.805
Blogginnlegg: 297
Angelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt avAngelique har mye å være stolt av
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Jeg bruker ikke noe spesielt slags type krydder i sausene til forskjellige kjøtt typer.
Det som gjør sausen god er jo kraften, og den koker jeg på kraftben eller kjøttet jeg skal lage saus til på forhånd.
Unntaket er kylling/kalkun. Da bruker jeg litt karri i sauen.

Ellers går det i salt og pepper bare. Kvernpepper.
Ja og smaker den til med litt fløte ja

__________________
Angelique
Angelique er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 10-09-08, 16:56   #38
Honda
Type R ;)
 
Honda sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Hvor: Nord
Innlegg: 8.453
Honda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner tilHonda er et navn som alle kjenner til
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av mkj, her.

Det er en saus og den er brun. Ergo brun saus.

I motsetning til lammelår som ikke er lår som er lamme.



__________________
Honda som ikke kjører Honda bil for tiden men har Honda snøfres og gressklipper med Honda motor...
Honda er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 10-09-08, 20:10   #39
Libra
Bør lage seg en tittel selv
 
Libra sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2007
Innlegg: 5.522
Blogginnlegg: 51
Libra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de flesteLibra er kulere enn de fleste
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Jeg bruker bare salt, pepper, buljong og stekekraft for å krydre sausen. For litt forandring bruker jeg av og til å ha i litt creme fraiche eller fløte.

Men, hvis du har vært uheldig å fått for mye salt i sausen, så er det aller beste å skrelle en potet og kanskje dele den i noen biter og la den ligge å trekke i sausen. Den trekker til seg salt. Vips så er sausen reddet.

Libra er ikke aktiv   Svar med sitat
Gammel 11-09-08, 21:05   #40
skyfri
.
 
skyfri sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2008
Innlegg: 3.361
skyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt liktskyfri er virkelig godt likt
Standard

Sv: Brun saus-tråd

Opprinnelig lagt inn av gajamor, her.

Da mister du jo hele spenningsmomentet :sjokkert: Brunsaus skal lages på full varme, røre hele tiden, holde ungene unna, vifta på fullt, rett før det brenner seg (bra tidsangivelse, ikke sant? ) roper man villt etter vann. Tømmer det oppi så dampen står, og så blir alt roligere. Nå er det bare krydringa igjen.

Sånn gjør jeg det også!
Hadde bare aldri i verden fått til å beskrive det så autentisk som du.
Eller heter det "..som deg"? *Venter på min første rettskrivingskorreks*

skyfri er ikke aktiv   Svar med sitat
Svar


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 07:53.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no