Januar:
1. Historia om det nye navnet - bind 2 i Napoli-kvartetten av Elena Ferrantes. Likte denne enda bedre enn bind 1, og synes den nynorske oversettelsen er et stort pluss.
2. Bienes Historie av Maja Lunde. Denne skremte rett og slett vannet av meg, men var veldig bra.
3. Havboka av Morten Strøknes.
Februar
4. All the light we cannot see av Anthony Doerr. Nydelig, medrivende, hjerteskjærende. Om krig, kunnskapstørst og å prøve å gjøre det gode.
5. De urolige av Linn Ullmann. Overraskende medrivende.
6. Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem. Veldig fin bok men ikke like gripende som Mors og fars historie som jeg leste for mange år siden. Med unntak av Havboka var alle bøkene jeg har lest i år julegaver. Kanskje på tide å begynne å ønske seg bøker til bursdagen...?
7. Hvitt hav av Roy Jacobsen. Krig igjen, og hav igjen.
Mars
8. Svøm med dem som drukner av Lars Mytting. Storslått fortelling. Og jammen ble det krigen igjen, og havet igjen.
9. En sjøens helt 1, Skogsmatrosen av Jon Michelet. Det sa seg på en måte selv at jeg måtte gå løs på denne. Hav og krig så det holder. Spennende og usentimental. Veldig bra synes jeg. Har begynt på nr 2.
10. En sjøens helt 2, Skytteren av Jon Michelet.
April:
11. De som flykter og de som blir igjen, tredje bind I Napolikvartetten, av Elena Ferrante. Fortsatt veldig bra, men oppleves som mindre original og uventet enn de to første.
12. En sjøens helt 3, Gullgutten av Jon Michelet. Jeg tenker at dette er et virkelig storslått minnesmerke over en del av krigshistorien jeg egentlig kjente lite til før jeg startet lesinga.
13. Brooklyn av Calm Toibin. Irsk migranthistorie. Ikke veldig original men fin og stillferdig.
14. The Handmaid's Tale av Margaret Atwood. Veldig bra. Men jeg er virkelig ikke noe særlig god på dystopier. Jeg blir så satt ut...
15. Sant nok av Kristin Bjørn. Novellesamling. Bra nok.
Mai:
16. Ingrid Winters makeløse mismot av Janne Drangholt. Nytt forfatterbekjentskap for meg. Syntes boka var ganske morsom, men litt frustrerende. Mulig at trøblete hussalg og kranglete kollegaer føltes litt for nært opp til virkeligheten. :knegge:
17. The Witches of Cambridge av Menna van Praag. Chicklit for akademikere. Veldig lett men underholdende og akkurat det jeg trengte for å gjenoppdage Cambridge denne uka. Bonus for introduksjon til deilig italiensk kafé som finnes i virkeligheten viste det seg.
18. The Wolf Border av Sarah Hill. Fantastisk spennende og sanselig roman. Anbefales!
19. Blodige strender av Jon Michelet. Fjerde bok i En sjøens helt. Gleder meg til femte og siste bind når det en gang kommer.
20. - 25: Serie 2, bok 2 - 6 og serie 3, bok 1 i Kattekrigerne, en fantasy-romanserie for barn/ungdom skrevet av et forfatterkollektiv under pseudonymet Erin Hunter. Lettlest, underholdende, litt gjentakende plot men bonus for nokså gjennomførte kattebegreper som "musehjernete" og "revedritt".
26: Menneskefluer av Hans Olav Lahlum. Temaet var nok engang knyttet til krigen, eller rettere sagt hva minnene om krigen med stor K gjør med menneskene. Lettlest og fornøyelig krim.
27. Dødens bok, tredje bok i Begynnelsens Bøker av John Stephens. Svært god fantasy-serie for store barn/ungdom i Harry Potter-ligaen. Lest høyt for 9-åringen.
Juni
28. Gandhi eller kunstner å snu verden opp ned av Zac O'Yeah. Augustpris-nominert biografi skrevet av finsk-svensk forfatter med artig pseudonym.
29. Heidi av Johanna Spyri. Klassikeren, i en utgave fra 1950-tallet. Tror den er noe forkortet. Lest høyt for 9-åringen. Vakker og koselig historie som var litt mer forkynnende enn jeg husket.
30. Just Kids av Patti Smith. Nydelig bok.
Juli:
31. We that are left, av Clare Clark. Om de familiære og følelsesmessige konsekvensene for en britisk familie av første verdenskrig. Fin bok, men slutten likte jeg ikke...
32. A history of Scotland, av Neil Oliver. Populærvitenskapelig historiebok som er basert på en BBC-serie. Føler nå at jeg slett ikke trenger å lese A Game of Thrones...
33. - 34. Kattekrigerne, bok 2 og 3, serie 3. Lest høyt for 9-åringen. Det er koselig med høytlesning, men disse bøkene begynner å bli litt trettende...
35. The Days of Abandonnement av Elena Ferrante. En utmattende tekst, og svært god.
36. What I talk about when I talk about running av Haruki Murakami. En veldig fin liten bok om å skrive og løpe, og om å bli eldre. Jeg har ikke lest noen av de andre bøkene hans. Kanskje noe å sette på lista?
August:
37. 4. bok 3. serie Kattekrigerne lest høyt for niåringen. Lei nå.
38. The Testament of Mary av Colm Toibin. En bitteliten bok med et stort tema. Vi møter en gammel Maria som forteller sin historie om sønnen sin, Jesus.
38. Prisoners of Geography: Ten Maps that Tell you Everything you Need to know about Geopolitics and Tim Marshall. Populærvitenskapelig bok med mye interessant informasjon og spennende perspektiver.
September:
39. A God in Ruins av Kate Atkinson. Ikke oppfølgeren men følgesvennen til Life after life, ifølge forfatteren selv. Den handler (så klart) om Krigen igjen, denne gangen gjennom livet til den engelske bombeflypiloten Teddy Todd, og om alt som fulgte etterpå, og om alle de livene som ikke ble levd på grunn av 2. verdenskrig og alle de andre krigene vi mennesker hele tiden ser ut til å rote oss selv inn i. En fantastisk roman, utfordrende, overraskende og likevel hele tiden helt rett.
40. Harry Potter and the cursed child. Lest høyt for niåringen frem til siste akt, så falt jeg for fristelsen til å lese ferdig selv. Stort sett synes jeg teksten innfridde.
41. Farvel til Eddy Belleguele av Edouard Louis. Rå og vond historie. Jeg er fascinert av at forfatteren lar en mer generøs tolkning av foreldrene være mulig gjennom den taksten han skriver samtidig som hans egen uttalte posisjon overfor dem er avstandstagen. Boka er jo mye omdiskutert. Jeg synes ikke den demoniserer den fattige arbeiderklassen som beskrives, tvert i mot viser den frem strukturene og håpløsheten de skaper.
Oktober:
42. Meg eier ingen av Åsa Lundborg. Lignende tematikk som Farvel... men fra et annet samfunn (Sverige) og med et annet perspektiv. Varmere og mer håpefull, likevel også sjokkerende og tankevekkende.
43. Innvandringsrealisme av Sylo Taraku. Debattbok om norsk innvandringspolitikk skrevet av en tidligere flyktning, tidligere ansatt i NOAS og tidligere UDI-ansatt. Veldig interessant.