Sv: Tar du i rå kylling med hendene?
Antibiotika resistens kan utvikles i bakterier som blir utsatt for antibiotika. De muterer slik at de får egenskaper som gjør at antibiotika ikke lenger dreper dem. Det vanlige er at en type antibiotika ikke lenger fungerer, men da kan man bruke en annen. Derfor utvikles det også nye typer antibiotika. Det store problemet er overforbruk av antibiotika som fører til multiresistende bakterier (bakterier som er resistete mot mange typer antibiotika).
Resistens er noe bakteriene utvikler, men resistente bakterier kan smitte mellom ulike besetninger.
I Norge er problemet størst hos kylling. Det brukes veldig lite antibiotika på husdyr i Norge, og derfor er også problemet mye mindre her enn i andre land. I Danmark er så og si alle svinebesetninger smittet med multiresistente bakterier, mens i Norge har man kontroll på det. Det er en klar måsetting å holde forbruket av antibiotika til dyr så lavt som mulig.
http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyr...ingkjott.10137
Opprinnelig lagt inn av Mattilsynet
Generelt brukes det lite antibiotika i norsk dyrehold. Et lavt antibiotikaforbruk blant dyr vil redusere risikoen for at bakterier utvikler resistens mot antibiotika. I Norge er det forbudt å bruke antibiotika som vekstfremmende middel til dyr og bruk av antibiotika til sykdomsbehandling av norsk slaktekylling svært begrenset. ESBL i norsk slaktekylling har mest sannsynlig kommet inn i fjørfepopulasjonen ved import av avlsdyr.
Det vil si at ESBL kan være et like stort problem i alle typer kyllingproduksjon i Norge. Det er ikke slik at det pøses på med antibiotika. Allikevel tenker jeg at det er greit som forbruker å sende et signal om hvilke type produksjon man foretrekker. Ikke minst er det viktig å sende et signal om at den strenge kontrollen vi har i Norge er å foretrekke.
Ellers så står det her hvordan man bør håndtere kjøttet. http://www.matportalen.no/matsmitte_...er_raa_kylling
Mattilsynets hygieneråd
Følg Mattilsynets hygieneråd for behandling av rått kyllingkjøtt:
Sitat:
Husk at kjøttet skal være gjennomkokt eller gjennomstekt
Vask hendene
Bruk rene redskaper og kluter
Sørg for tilstrekkelig oppvarming. Kjøttet skal være gjennomstekt/gjennomkokt
Hold rå og tillaget mat atskilt. Det vil si: Bruk egne redskap/skjærefjøl/fat til rått kjøtt. Ikke bruk samme redskap til tillaging av salat som du bruker til tillaging av kjøtt
Sjekk temperaturen i kjøleskapet
Sørg for rask nedkjøling
__________________
Cappuccino (01), Cortado (04), Espresso (07)
Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen, som om vi bar et barn varsomt på armen.
|