Sv: Hvor finne gammel bruker av et telefonnr. som ikke er i bruk lenger?
Jeg kan bare bidra med den beste oppskriften:
Min bestemor bakte kransekaker for salg og hun brukte følgende formel:
100 g malte mandler (med skall)
100 g melis
1 eggehvite
Hun lagde store kransekaker og hun brukte 5 x formel pr kransekake.
500 g mandler
500 g melis
5 eggehviter
smeltet smør og semulegryn til pensling av formen
Hun lagde deigen i en stor kjele.
Mal mandler en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter lett pisket. Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag. (men man må ikke, altså, far har fortsatt å lage kransekake og han gidder ikke alltid gjøre den varme opp og vente-greien og det blir godt allikevel!)
Smør formene godt: Smelt smør, avkjøl til det blir tykt eller bruk mykt smør og smør formene og la dem stå kaldt ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.
Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite.
Hvis ringen skal bli seige og deilige, så hiver du dem i frysen.
__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
|