Sv: "Lovlige" fordommer
Opprinnelig lagt inn av Ulvefar
Poenget mitt er å spørre: Hva er forskjellen på en fordom og en berettiget forventning?
Jeg mener det er en forskjell, men så ramser man opp en salig blanding av overgeneraliserende, ubegrunnbare fordommer ("folk på bygda/i byen er treige/overflatiske") og berettigede forventninger ("en som kjører Hummer neppe er medlem i Naturvernforbundet").
Så hvis alle mener fordommer er teit, men inkluderer ting som har en direkte sammenheng (som Hummer og miljøengasjement eller merkeklær og snobbethet), så mener jeg det er mer et spørsmål om å vite hvor nøyaktige ens fordommer er, og revurdere når man får vite noe nytt.
Konsekvensene av den er dessuten ikke det samme som fordommen i seg selv. Selv om jeg har en fordom om at man er muslim om man kommer fra Pakistan er det a) ikke nødvendigvis tilfelle, og b) sier ingentingom hvordan det er riktig å forholde seg til muslimer generellt eller i det enkelte tilfelle.
Det er teit og fordummende å ha fordommer / forventninger, uavhengig av hvor berettiget de enn måtte være. Men, de færreste av oss kan kalle seg fordomsfri. (Jeg kjenner jeg har litt fordommer mot fordomsfrie mennesker.) Men jo, jeg synes det er teit å ha fordommer nettopp fordi det setter begrensninger for en selv. Som f.eks. Ulvefars fordommer mot de som kjører Hummer. Han vet kanskje ikke at mange Hummere går på Propan, som har et lavere utslipp av skadelige avgasser og partikler enn bensin og diesel. Fordommene sier altså veldig lite om andre, men veldig mye om den som ytrer de, spesielt hvis man ikke evner å se nyansene (som i dette tilfellet: miljøvennlige SUV-er).
Det var Polyanna som var inne på dette med nyanser, og jeg mener at det er evnen til å se nyanseforskjeller som skiller de smarte fra de domme. Det spiller ingen rolle hvor utdannet du er hvis du synes "neger" er et helt OK begrep å spre rundt seg. Hvis du til tross for kunnskapen (eller muligheten til å innhente kunnskapen) velger å bruke fornærmende ord og uttrykk, bare fordi du kan, hjelper det fint lite med 20 år på skolebenken.
|