Sv: Hvorfor sitronsyre i råsaft?
Jeg bruker aldri sitronsyre, hverken til syitetøy eller saft. Jeg bruker ikke syltepulver heller.
Saft: Lettrenset bær legges i bærholderen til saftkokeren. Damping pågår til bæra ser ut som om saften er sluppet ut. Safta siles, måles og helles i en passende kjele. Jeg tilsetter 250 gr sukker per liter saft og noe presset sitronsaft og koker opp raskt. Saften helles tilbake til så på rene, varme glassflasker. Korken skrus godt igjen. Saftflaskene lagres slik at åpningen dekkes av saften, da kommer det ikke luft inn og saften holder seg et år minst.
Syltetøy: Renset og ev delt bær kokes opp, mens det røres rundt noen ganger. Noen ganger stamper jeg bæra. Sukker tilsettes, mellom 250 og 300 gram per kilo, jeg rører litt til. Kokvarme glass fylles til toppen, skrus igjen og settes opp-ned til nedkjøling før de plasseres i kjelleren, fortsatt opp-ned. Jeg kan ikke huske at jeg har fått mugg på syltetøyet etter at jeg begynte med oppned plassering.
|