Karameller for dummies
Jeg tillater meg å starte en egen tråd om mine karamell-kvaler. Håper det er greit, Tjorven.
Jeg har altså forsøkt meg på karamellene fra Tjorvens kalender-blogginnlegg:
Opprinnelig lagt inn av Tjorven
Sjokoladekarameller
50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1,5 dl melk
3 ss vann eller væske med smak (jeg brukte kaffe)
100 g mørk kokesjokolade
evt. hakkede nøtter
Ha alle ingrediensene unntatt kokesjokoladen i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. Rør av og til. La massen koke på middels varme til den kan formes til en kule i kaldt vann. (Dette tar en god stund, men ikke bruk altfor lav temperatur for da tar det en evighet.) Trekk kasserollen av platen og ha i sjokolade. Tilsett eventuelt også nøtter. Rør godt. Hell massen i en ikke for stor ildfast form som er dekket med bakepair. Sett karamellene kjølig. Del konfekten i passe biter med en skarp kniv.
Men det gikk jo ikke så bra. Jeg rørte og jeg kokte, og jeg venta, og jeg sjekket karamellmassen etter å ha avkjølt litt i kaldt vann, og jeg fikk til å lage kuler av den, og da blandet jeg oppi kokesjokoladen, og vips! Sjokoladeglasur! Så hva har jeg gjort feil? Jeg laster selvsagt ikke Tjorven for noe av dette, men jeg må virkelig ha det inn med teskje, evt pinsett!
Finnes det egne karamell-kurs man kan gå på? 
Spørsmålene jeg balet med var bl.a.:
-Hvor lenge sånn ca er egentlig "en god stund"?
-hvilken farge er det meningen at massen skal ha, når den er sånn ca ferdig?
-er det viktigere å stoppe litt tidlig, enn å koke for lenge?
Hjelp! 
__________________
|