Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Mat og kosthold > Madam Mims oppskriftsforum

Din beste brødoppskrift

Madam Mims oppskriftsforum Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.

 
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 07-01-14, 13:27   #2
Ruslebiffen
biffvase
 
Ruslebiffen sin avatar
 
Medlem siden: Apr 2010
Innlegg: 2.855
Ruslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt liktRuslebiffen er virkelig godt likt
Standard

Sv: Din beste brødoppskrift

Jeg har forsket veldig på dette med brødbaking en stund nå, og endelig er jeg virkelig fornøyd med brødene mine. De er grove men ikke ekstremt grove. (Minstemann tåler ikke kjempegrovt brød så godt.)

Jeg slumper litt, så det bli cirkamål. Dette blir tre store brød.

1,7 l vann (kokende)
2,5 del appelsinjuice
1-2 ss eddik

2,5 del hvete helkorn
2 dl hvetekim
3 dl kruskakli
1 stor neve solsikkefrø
1 stor neve linfrø
en god dæsj sesamfrø

Korn og gryn bløtlegges i en del timer (gjerne natten over) i vann + juice + eddik. (Eddiken gjør brødene ekstra saftige, og man kjenner ikke smaken av hverken juice eller eddik i de ferdige brødene. I tillegg gjør syren fra eddik + juice at fytinsyren brytes enklere ned ved bløtegging.)

Tilsett så
5 dl grov sammalt spelt eller hvete (jeg foretrekker spelt)
5 dl grov sammalt rug
ca 1 kg hvetemel (en del kan erstattes med fullkornshvetemel el.l., jeg gjør ikke det nå)
1,5 ss salt
Tørrgjær

Hvor mye gjær jeg bruker avhenger av hevetiden. Vanligvis hever jeg deigen i 8-10 timer, da passer det med 1/2 ts tørrgjær. 1 ts tørrgjær gir ca 4 timer heving, 1 pose én time. Brødene blir saftigere og bedre med mindre gjær og lang hevetid. Bruker jeg lite gjær, blander jeg alt bare sammen i kjøkkenmaskinen og elter lite. Dess mer gjær, dess mer elting. Bruker jeg en pose gjær elter jeg deigen i 10-15 minutter, elter den ned når den når kanten og hever en gang til.

Deigen blir ganske klissete, så når den er ferdighevet "spar" jeg den ut på kjøkkenbenken og baker den ut med olje på hendene og kjøkkenbenken, jeg synes det fungerer mye bedre enn mel. Jeg baker den ut ved å "brette" deigen 4-5 ganger (som for no knead bread), deler den i tre deler og hvelve dem over i formene med brettekanten ned. Klapper dem til med litt mel og etterhever til dobbel størrelse. Sett dem evt. inn i ovnen på 50 grader for å skynde litt på heveprosessen.

55 min på 190 grader midt i ovnen på rist + 10 minutter uten form.

__________________
2010 2012
Ruslebiffen er ikke aktiv   Svar med sitat
 


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 15:02.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no