Sv: Når er det grisekaldt og når er det bikkjekaldt og når er det bare gørrkaldt?
Jeg synes egentlig de tre ordene betyr omtrent det samme, jeg ville i alle fall ikke tenke at det var opplagt hvilken dag som var kaldest hvis du sa det var bikkjekaldt den ene dagen og grisekaldt den andre. Bikkjekaldt høres ellers veldig østnorsk ut for meg og er ikke et ord jeg bruker. Gørrkaldt bruker jeg heller ikke.
Men grisekaldt kan jeg nok si, etter å ha bodd over halve livet i Oslo. Hustrig er ellers et bra ord, det sa faren min ofte, gjerne som en slags understatement. Det samme med småkaldt eller småkjølig. Surt har med opplevelsen å gjøre; vind og/eller høy luftfuktighet gjør ofte at det er skikkelig surt selv om det ikke trenger å være fryktelig mange minusgrader. I Tromsø blir det typisk ikke så mange minusgrader som i Oslo, men det er fuktig og sjelden vindstille, så det kjennes ofte kaldere.
(Faren min pleide å fortelle om at da jeg var riktig liten og syntes det var kaldt en gang; jeg spurte hvor mange grader det var, og han sa at det var tre plussgrader. «Det må være noen minusgrader også!» svarte jeg.)
__________________
Skilpadda (mars 1970) og Datteren (des. 2002)
Men are from Earth. Women are from Earth. Deal with it.
|