Sv: Hva lurer du på i dag? #02
Opprinnelig lagt inn av Polyanna, her.
Er det også fritt frem for kommuner å velge metoder, eller finnes det noen standarder å følge?
(Kanskje starte egen tråd)
Vet ikke helt hva du mener med metoder, men i utgangspunktet ja. Det finnes ulike rettigheter basert på hvilken "type" innvandrer man er og hvor man kommer fra. Det er også gjort noen midlertidige endringer for å tilpasse lovverket etter flyktninger fra Ukraina.
Du kan lese hele lovverket her, men svaret på det siste spørsmålet ditt finner du i denne delen:
Sitat:
§ 32.Varighet og omfang av opplæring i norsk
Retten og plikten til opplæring for en deltager med oppholdstillatelse som nevnt i § 27 gjelder til deltageren har nådd et minimumsnivå i norsk etter § 31, men likevel ikke lenger enn tre år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon. En deltager som har utdanning på videregående nivå eller høyere fra før, har ikke rett eller plikt til opplæring i lenger enn 18 måneder fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon.
Det er mange som egentlig trenger mer enn 3 år, fordi undervisningen i språket de skal lære skjer på et språk de ikke kan. Det gjøres en del forsøk med morsmålsstøttet undervisning nå, som har veldig gode resultater, men det finnes jo i liten grad lærere med somali, tigrinja osv. som morsmål, så den som gir morsmålsstøtten er ikke lærer.
__________________
♥ Storebror, des. 2010 ♥ Lillesøster, mar. 2020 ♥
Innanfor den er kvar av oss einsam,
og det skal vi alltid bli.
|