Sv: Rødbeter til småbarn?
Vi bruker ferske rødbeter i suppe og gryter. Syltede på leverpostei eller annet kjøttpålegg. Det er ikke særlig usunt med syltede i fht alt annet man finner i butikken. Man kan også sylte selv om man har lyst og tid. Da kan man sørge for å kunne kontrollere innholdet i glasset.
Opprinnelig lagt inn av Matportalen
I SHdirs brosjyre Mat for spedbarn (s. 22) står det: Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Vent derfor med å gi barnet store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt.
Jeg tror jeg ville lagt vekt på ordet KAN når det gjelder koblingen mellom grønnsaker og nitritt.
Man kan også raspe rødbeter og lage rødbetkaker/rotgrønnsaksraspekaker.
Middag 4 porsjoner
ingredienser: rødbeter, purre, hvitløk, egg, mel, salt, pepper
variasjon: poteter, gulrøtter, sellerirot, persillerot, løk, ost
Raspekaker
1, 5 kg raspede rotgrønnsaker (de rotgrønnsakene du har lyst på i den blandingen du vil)
1 hakket løk eller purre,
hvitløk etter smak
200 g hvetemel eller byggmel
2 egg
1 ts salt
pepper
evt raspet ost.
Alt blandes sammen, stekes i smør/olje i panne eller på takke. Holdes varm i ovnen. Server med rømme og salat.
__________________
“Time and trouble will tame an advanced young woman, but an advanced old woman is uncontrollable by any earthly force.”
― Dorothy L. Sayers
|