Gå tilbake   Foreldreportalen > FPForum > Generell diskusjon

Hvilke bunader kan min datter bruke?

Generell diskusjon Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.

 
 
Trådverktøy Visningsmåter
Gammel 07-04-15, 20:21   #11
Kanina
Sviiisj!!
 
Kanina sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2008
Hvor: Enga
Innlegg: 13.057
Blogginnlegg: 841
Kanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtidKanina har en fantastisk fremtid
Standard

Sv: Hvilke bunader kan min datter bruke?

Opprinnelig lagt inn av Fløyel, her.

Bunader deles inn i 5 kategorier:
. Jeg mener Hardanger og enkelte bunader fra Telemark sorterer under gruppe 1. Asker og Østerdalen er nr 3, Lundeby er nr 5. Hva Kanina mener med uekte bunader er uvisst, med tidligere sa enkelte at noen bunader var godkjent og ikke godkjent - godkjent av hvem er også uvisst - det er vel mest bygdeslarv som bygger på uvitenhet mer en kunnskap. Ang. konebelter - Hardanger har et konebelte bygget på tradisjoner, sølvbelter som bæres til bunader i kategori 5 har ingen verdens ting med sivilstatus å gjøre.

1. Bunader som representerer siste ledd i ei folkedraktutvikling, Folkedrakta særleg til fest- og høgtidsbruk, fekk etterkvart ny interesse og funksjon som bunad, utan å ha gått ut av bruk.
2. Bunader som har bakgrunn i ei folkedrakt som var gått av bruk, men som ikkje var gløymd. Til tross for at folkedrakta hadde gått ut av bruk, visste mange korleis den hadde vore i store drag. Til dels laga ein nye plagg etter dette og til dels brukte ein gamle plagg.
3. Bunader som er systematisk rekonstruerte på grunnlag av bevarte, gamle folkedraktplagg, frå same område, periode og drakttype.
Desse bunadane er rekonstruert frå ei folkedrakt etter at denne var gått ut av bruk. I rekonstruksjonsprosessen har ein nytta kjelder som fortel om drakttypen, t.d. skriftlege opplysningar, biletstoff og munnleg tradisjon.
4. Bunader som er laga på grunnlag av eit tilfeldig og mangelfullt gammalt draktmateriale. Dei delane ein ikkje fann førebilete til, har ein utforma i stil med resten av drakta.
5. Bunader som heilt eller delvis er fritt komponerte.
Enkelte av desse har trekk frå folkedraktmaterialet, medan andre har henta inspirasjon frå ulike typar gjenstandar eller plagg.

Her kan man lese mer om skikk, bruk og valg mht bunad:http://www.bunadogfolkedrakt.no/inde...detittel=Bunad


Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF) er heller ikke et bunadspoliti, men et nasjonalt kompetansesenter som arbeider med dokumentasjon, forsking og formidling av folkedrakt og bunad. Dvs. ivareta vår kulturarv.

Ja, det er den kategori 1 jeg tenkte på som "ekte", men mente ikke at de andre er "uekte", altså, men f.eks. kategori 4 og 5 er jo veldig fritt etter historisk materiale.

F.eks. kan min datter velge en bunad som hun har slektstilhørighet og forsåvidt nærhet til stedet. Den er veldig fantasifullt rekonstruert. Mørkeblå stakk og liv (typisk "bunad"-fasong), med et broderi som er hentet fra et maleri noen fant på et skap fra 1800-tallet på en av gårdene. Den er jo en ekte bunad, men jeg føler ikke noe sterkt for å videreføre den som tradisjon, selv om den er pen. Det blir litt sånn "bunad for bunads skyld", hvis du skjønner?

__________________

Kanina er ikke aktiv   Svar med sitat
 


Innleggsregler
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke skrive svar
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke endre dine innlegg

BB code is
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Bytt forum


Alle klokkeslett er GMT +2. Klokken er nå 21:22.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Norsk: Lavkarbo.no | Selvrealisering.no
©2006 - 2015, Foreldreportalen.no