Siden vi har massevis av epler baker jeg for harde livet. Akkurat nå baker jeg eplepai med cheddarskorpe, det kommer bilder etterhvert. Litt nødløsninger, paiformen min var plutselig borte, så jeg bruker vanlig kakeform, og det blir litt rart. Så den ser litt "rustikk" ut.
Cheddarbunn
2 1/2 kopp (6 dl) siktet hvetemel
2 ts sukker
1/4 ts salt
6 ss smør, frosset i biter
3/4 (1,7 dl) kopp margarin (jeg brukte smør her også), frosset i biter
1 (2,4 dl) kopp raspet cheddar, gjerne engelsk, litt skarp cheddar.
6-8 ss isvann
Bland hvetemel, sukker og salt i en bolle. Ha oppi smørbitene, margarinen og cheddaren og bland det hele i en food processor. Har du ikke food processor kan du bruke to kniver, som du "skjærer" med, hver sin vei. Hold på med dette til blandingen ser ut som grovere, litt klumpete mel, med noen ertestore smørbiter. Hell seks ss med isvann over, og bland sammen med en gaffel. Henger ikke deigen sammen, prøv med 1 til 2 ss til. Kna deigen sammen, del den i to, klapp til to runde, store kaker, kle dem i plast og legg dem i kjøleskapet i minst to timer. Den kan ligge i kjøleskap i opptil tre dager, eller i fryseren i tre måneder.
Dryss mel utover en ren benkeplate og la deigen mykgjøres i romtemperatur i ca 20 minutter. Legg den på melet og dryss litt mel over. Kjevle ut deigen til en stor runding. Den skal være omtrent så stor som en LP-plate, og ganske tynn.
Rull deigen opp på kjevla og over på en kake- eller paiform, gjerne ganske dyp. Press deigen på plass, og la den henge ca en cm over kanten.
Kjevle ut den andre rundingen på et bakepapir, og putt både denne og formen i kjøleskapet mens du lager fyllet og setter ovnen på 190 grader.
Eplefyll:
1 1/2 pund (680 g) Golden Delicious, Fuji eller Cortland-epler (ca 4 medium)
1 pund (450 g) Granny Smith (ca 3 medium)
(jeg aner ikke hva slags epler jeg har, noen er veldig røde litt melete, og andre litt mindre røde ogharde, men de funker allikevel)
1 ss fersk sitronsaft (jeg brukte lime)
2 1/2 ss maisstivelse
1/3 kopp (0,8 dl) vanlig sukker
2/3 (1,6 dl) kopp sammenpresset lysebrunt sukker ( Demerara, ikke sånn klissete mørkebrunt. NB! Jeg tror forresten oppskriften blir like god hvis man bruker kun 1 dl sukker)
1 ts revet sitronskall (skal du ha dette i, bør sitronen være økologisk, slik at det ikke er masse rart i skallet. Jeg droppet det.)
1 ts kanel
1/2 ts revet muskat (jeg tok litt mindre)
1/2 ts salt
1/4 ts knust nellik
1 ss avkjølt smør, i biter
topping:
1 ss melk, for å glasere skorpa (Jeg brukte egg, hadde ikke melk)
1 ts sukker
Ta ut kjerna, skrell eplene og del dem i båter litt under en cm tykke. legg dem i en bolle, og vend dem i sitronsaften. I en liten bolle, bland maisstivelsen, sukker, brunt sukker, sitronskall, kanel, muskat og knust nellik. Dryss denne blandingen over eplene og bland godt. Bruk en skje og plasser blandingen i paiskallet. Dryss smørbitene over. Flipp lokket (den andre rundingen) over paien og ta vekk bakepapiret. Brett paideiglokket under paideigbunnen langs kanten, og klem dem sammen slik at det blir en litt pen kant. Bruk en skarp kniv, og skjær fem slisser i lokket, ca tre cm lange, slik at dampen slipper ut.
Pensle med melk og dryss sukker over. Stek paien midt i ovnen i en time, eller til skorpa er gylden. La den avkjøle seg, og server gjerne med vaniljeis. Enjoy!