Skremmerns månedsmeny
Jeg har forsøkt med på månedsmeny, og vil gjerne dele den med dere. Skulle tro det var noe for enhver smak her, litt halvfabrikata, men mest hjemmelaget, sunn mat. Har oppskrifter fra eget hode, fra mor sjøl, svigermor, matprat og litt fra rundt om på nettet. Har prøvd å sette sammen noe variert og spennende for hele familien. Time will tell om jeg har lykkes.
Mandag - Grønnsakssupe m/brød
4 poteter
2 pastinakk
1 persillerot
4 gulrøtter
1 purreløk
Grønnsaksbuljong
(Evt. skinnfri pølse)
Skjæres opp i små biter, koketid ca. 10 min. Grovt brød og smør til.
Tirsdag - Stekt ørret m/asparges, gulrøtter og poteter i rømmesaus
Ta av skinnet og stek ørreten til den skifter farge. Bland halvt med rømme og vann, hell det oppi panna og la fisken putre noen minutter
Asparges helles oppi en kjele med kokende vann, og la de småkoke noen minutter til de er så vidt møre; ha dem i kjøkkenhåndkle så de holder varmen.
Onsdag - Pasta
500 g pasta (foretrekker skruer personlig)
3 dl crème fraîche
Ovnsbakt laks i biter (evt. kjøttdeig)
Sukkererter
1 ss rosépepper
1 stk sitronbåt
Kok pastaen i saltet vann og sil av.
Bland pastaen med crème fraîche. Rør inn laksen og sukkerertene.
Dryss over rosépepper og skvis over litt sitronsaft.
Torsdag - Meksikansk gryterett fra Toro, med salat og grov ris
Følg oppskrift på pakken, favoritt i Skremmern-heimen. Kok ris, og lag en enkelt salat til. Mitt forslag:
Hjertesalat
fetaost
sukkererter
agurk
paprika
nøtter
avokado
Fredag - Grillspyd med svinekjøtt og aprikos
300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
1/2 rød paprika
1/2 grønn squash
10 stk. tørket aprikos
olje til pensling
1 ts salt
1/2 ts pepper
8 grillspyd
Skjær kjøtt og grønnsaker i tilnærmet like store biter ca. 3 x 3 cm og tre dem vekselvis på spydene. For å få jevn grilling på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett.
Pensle spydene med litt olje, slik at de ikke fester seg til grillen. Krydre med salt og pepper.
Grillspydene grilles rundt i 2-4 minutter, snus ofte.
Evt. saus
Lørdag - Fast tacodag i Skremmer-heimen (hellig, må ikke messes med!)
Agurk
paprika
Hjertesalt
Tomat
Ost
Mais
mild tacosaus
pitabrød/skjell/corn wraps
rømme
Søndag - Full pakke (Ovnsbakt kylling)
4 stk. grillet kyllinglår
8 poteter
1 beger cherrytomater
1 bunt vårløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss olje
1. Del kyllinglårene i to.
2. Skjær poteter og tomat i skiver og finsnitt vårløken. Smør folie med oljen.
Legg et lag skivede poteter på et stykke smurt folie. Dryss over vårløk og legg på tomater. Krydre med salt og pepper.
Legg kyllinglårene på toppen.
Brett opp kantene på folien og sett pakken inn i ovnen ved 225 °C i ca. 25 minutter.
Mandag - Fiskeboller i currysaus
Bjellands fiskeboller
poteter
gulrøtter
1 løk
salt
pepper
Hot oriental curry
Hvetemel
80 g margarin smeltes i panne sammen med oppskåret løk, salt, pepper og curry. Tilsett hvetemel, men "smørblandingen" skal fremdeles være "smørete", sånn at det ikke klumper seg. Tilsett litt melk og rør ut klumpene, tilsett litt melk til, og la det koke i 10 minutter. Sausen er nå ganske tykk, så spe med melk til ønsket tykkelse på sausen. Ha i fiskebollene og la det koke i 5 min til.
Kok poteter og gulrøtter på rist.
Tirsdag - Grøt
Onsdag - Seifilet m/grønnsaker
Kjøp ønsket mengde seifileter (vi bruker ca. 800 g) fra ferskvaredisken, og skjær i ønskede biter
Vendes i mel&salt&pepper-blanding og stekes til den blir brun. Brun løk i panna - tøm så litt av melet som er igjen fra melblandingen oppi løken med smør, og la det få koke litt, tøm så vann og rømme oppi og legg fisken oppi tilslutt.
Kok potet, rasp gulrot og ha blomkål ved siden av.
Torsdag - Tomatsuppe (Toro eller hjemmelaget), fullkornmakaroni og speltpannekaker.
Speltpannekaker:
6 dl speltmel (evt. 3 dl. spelt og 3 dl. hvetemel)
1 ts natron
6 dl kulturmelk
1 ss rømme
3 egg
1 ss sukker
Spe med litt søtmelk hvis røren blir for tjukk.
Fredag - Pølse og potetstappe
Skrell poteter (beregn mer pr. person enn kokte, ca. 2 poteter mer pr. person), vannet skal dekke potetene såvidt, skjæres så i biter og kokes til de moses lett (ta opp en og prøv hvis du er usikker). Mos og tilsett ca. 2 1/2 dl varm melk (hell oppi mosen til ønsket tykkelse), 1 ss margarin, 2 ss rømme, 1 ts salt, litt pepper og gressløk.
Stek pølse oppskjært i biter. Helst skinnfrie.
Lørdag - Hellig taco (oppskrift fra forrige gang)
Søndag - Lapskaus
Kjøp frossenlapskaus fra frysedisken, og tilsett biter av pølse. Følg oppskrift på pakke.
__________________
2003 2007 2009 2011
Sist redigert av Skremmern : 22-08-10 kl 09:19.
|