Etter flere oppfordringer her er Komas (lettere inspirert av den store Pastaboken ) oppskrift på gratinerte kjøttboller: 150-200 g pastaskruer eller makaroni (kokes og siktes) 500g karbonadedeig 1 løk finhakket 50 g griljermel eller rasp 2 spiseskjeer parmesan (helst friskrevet) kan sløyfes 1 spsk. hakket basilikum (helst frisk) 1 spsk oregano 1 pisket egg kvernet pepper Karbonadedeig, løk, parmesan, krydder og egg blandes og formes til små kjøttboller som stekes i olje. La fettet renne av på papir. Legg kjøttboller i ett ildfast fat og sett ovnen på 180 grd. (Sultne barn kan nå få en kjøttkake til prøvesmaking ) Saus: 1 løk i skiver 1 fedd hvitløk knust 1 paprika i skiver 125 g champignon i skiver 1 boks hakket tomat gjerne med basilikum eller hvitløk 4-5 strimlede soltørkede tomater 1,25 dl rødvin (kan sløyfes, men tilsett da litt ekstra vann) 2,5 dl vann salt og pepper Brun løk og hvitløk i panne til de er møre, tilsett paprika og champignon og stek i to minutter. Tilsett hakket tomat , soltørket tomat og rødvin/vann og kok opp. Tilsett pastaen og salt og pepper. Hell sausen over kjøttbollene, og stek i ovn i 30 minutter. 150 g mozzarella eller annen gratineringsost. 50 g rasp eller griljermel Etter 30 minutter hell ost og rasp over formen og stek i 10 minutter til osten er gylden. Shortcutversjonen er jo å bruke ferdig pastasaus på glass. Da går det fortere i ovnen også. Funker fint