Vis enkelt innlegg
Gammel 24-04-24, 11:29   #3
Charlie
Licence to thrill
 
Charlie sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2011
Hvor: sentralt Østland
Innlegg: 10.853
Charlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt avCharlie har mye å være stolt av
Standard

Sv: Hjelp til å sy inn bunad før 17. mai?

Hva mener du med å "sy inn"?

Det noen mener med å sy inn er i realiteten å ta den litt inn i feks linningen eller i siden, som slik sett enhver kan gjøre. Hvis det er litt å ta inn vil det ikke bidra til at bunaden sitter pent selv om den "passer" mer.

Å sy inn en bunad (så den sitter fint over bysten, spesielt) foregår som regel ved at hele bunaden, ihvertfall livstykket, tas fra hverandre i sine enkelte deler og hver del tilpasses så og settes sammen igjen. Dvs. det er en ganske stor jobb. Her i distriktet setter man seg opp på omsøm også rundt juletider, og nærmere påske eller så er listen fulle og det man eventuelt kan få er en plass på venteliste (som betyr at man kan eller kan ikke få mulighet før 17. mai). Fordi det er en ganske stor jobb er det også en stor utgift. Mener jeg betalte en 5-6 000 for noen år siden for min omsøm av mammas bunad. (Det vil naturligvis avhenge av bunad og hvilken pris den som syr tar, og det igjen avhenger vel av kvalifikasjoner, om det er i yrke eller hobby.) "Alle" vil ofte at det skal være ferdig til mai, det være seg 17. mai, konf. eller bryllup, så ville tro at de som driver med sånt nå har både fullt opp og ventelister.

Det er ikke til noen hjelp for deg slik sett, det forstår jeg, men ville være litt obs. på hvem det egentlig er nå i slutten av april som har tid til å påta seg oppdrag som er kvalifisert. Fordi det også er endel tilfeller hvor bunadseiere har fått ødelagt bunaden sin i omsøm fordi det er feil gjort.

For meg ville svaret være å ta det opp med farmor, som kjenner bunaden og vet hvilke muligheter det er eller ikke, og hva som er lurt (eller ikke) og som kanskje har tid til å se på det. Og så ville jeg hørt på hennes råd.

Charlie er ikke aktiv   Svar med sitat