Vis enkelt innlegg
Gammel 08-04-24, 10:18   #16
Toffskij
kamerat
 
Toffskij sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2006
Innlegg: 28.904
Blogginnlegg: 693
Toffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme omToffskij har et rykte de fleste bare kan drømme om
Standard

Sv: Hvorfor a-ending i "Samordna opptak"?

Opprinnelig lagt inn av Fersken, her.

Jeg vet ikke om dette er noe i denne teorien, men kan det også ha noe med at det er et arkiv og et opptak. Intetkjønn bøyes med a-ending og da kan også verbet foran bøyes med a-ending?
Sminka jente, rydda bord og så videre.
I tillegg til forklaringen fra Stopma.

Nei, det har ikke noe med det å gjøre. I «samordna opptak» brukes verbet i passiv partisippform. Verbet «samordne» er et såkalt a-verb, det vil si at veldig mange norske dialekter (vi snakker altså muntlig, ikke skriftlig) har a-endelse både i fortid («Kommunen samordna søknadene») og i partisippformen («Søknadene ble samordna»). Denne partisippformen bøyes ikke i kjønn og tall, så det blir både «samordna opptak» og «samordna søknader». Noen steder, som i Bergen og Oslo vest, er det -et endelse i de samme formene (fortsatt i muntlig språk). Andre former finnes også, men de er ikke reflektert i skriftnormen. Når vi ser på skriftnormen, dvs. normert bokmål og nynorsk, ser vi at bokmål tillater både -a og -et, mens nynorsk bare tillater -a i disse formene. I bokmål er det mye sterkere tradisjon for å skrive -et, og formene på -a oppfattes ofte som radikalt bokmål. Og det er derfor dere steiler. Men i talespråket er a-endelsene dominante i hele landet, så det er ikke noen rasjonell grunn til dette. (Hvis vi ikke regner «det er sånn på dansk» som er en rasjonell grunn.)

Til slutt kan man merke seg at mens partisippformen på -a som nevnt er ubøyelig, så det heter «samordna opptak» og «de samordna opptakene», er partisippformen på -et bøyelig, så det blir «samordnet opptak» men «de samordnede opptakene».

Thus endeth the lesson.

__________________
Prima (0503) et Secunda (0505)

“Do you find it easy to get drunk on words?"
"So easy that, to tell you the truth, I am seldom perfectly sober.”
(Dorothy L. Sayers, Gaudy Night)
Toffskij er ikke aktiv   Svar med sitat