Sv: Skremmerns månedsmeny
Mandag - Kylling i szechuansaus med ris
Stek strimlet kyllingkjøtt og tilsett Uncle Ben's Szechuan saus (kjempegod!)
Kok fullkornsris og wok ønskede grønnsaker å ha til
Tirsdag - Stekt torsk
Vend torskestykker i mel&salt&pepper, og stek noen minutter på hver side (til fisken er lett å skille)
Tilbehør:
Ha oppskjærte agurkskiver i en skål med vann, og tilsett salt og pepper
Rømme
Poteter
Jeg bruker posehvitsaus fra butikken som saus
Onsdag - Kjøttkaker
1 pk. kjøttdeig
1 1/2 ts salt
Litt pepper og muskat og ingefær (1/4 ts ca.)
2 s potetmel
1 1/2 dl melk (eller vann)
Margarin eller olje til steking
6 dl vann
1 kjøttbuljongterning
Det enkleste er å bruke en kjøkkenmaskin. Ha alle ingrediensene (unntatt vann og buljong) i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. (Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.)
Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i brun saus.
Torsdag - Fiskegrateng
ca 4 dl fullkornmakaroni
1 pk hvit saus fra butikken
1 purre
2 gulrøtter
1 broccoli
laksefilet (andre bruker hvit fisk, jeg foretrekker laks)
salt
pepper
Tomat ost
Kok makaroni og ha i bunn
kok fisken 10 min. på forhånd (noe jeg alltid gjør, men som egentlig ikke er nødvendig) eller legg den i små biter over makaronien
Skjær opp grønnsakene og legg dem over fisken
Kok sausen og hell det oppi formen
Ha i raspet ost, salt og pepper på toppen og skjær tomatskiver til å krone verket med
Stekes midt i ovnen i ca 45 min, på 160 grader
Fredag - Spagetti og kjøttboller
500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 ts salt
60 g ønsket ost (parmesan eller mozerella)
1 ss kavring
4 ss hakket bladpersille
1 glass pesto
250 g spagettiKna sammen alle ingrediensene og lag små boller.
Stek bollene på middels varme i ca. 10 minutter.
Kok spaghetti etter anvisning på pakken.
Bland spaghetti med pesto og tilsett kjøttbollene.
Server evt. ekstra pesto ved siden av. Brød og salat smaker godt til.
Lørdag - Taco
Søndag - Biff med Cashewnøtter
400 g flatbiff av storfe (kryddermarinert) evt. ferdig strimlet biffkjøtt
1 ss smør
1 dl cashewnøtter
1 stk mango
1/2 stk. honningmelon
2 sharoner
5 stk. physalis
150 g youghurt naturelle
2 dl kremfløte pisket
10 skiver potetchips
Skrell og skjær all frukten i terninger på ca 1x1 cm. Bland dressing av yoghurten og pisket fløte, og tilsett frukten.
Stek biffstrimlene i smør på sterk varme, tilsett cashewnøtter, og la det stå og surre litt sammen.
Server biff og nøtter med fruktsalat, noen flak potetchips og evt. varmt nanbrød.
Mandag - Fiskekaker
Lofotens fiskekaker (jeg kjøper de på Meny)
Poteter
Frossengrønnsaker (jeg kokte mine egne helt til jeg fant ut at de frosne var sunnere)
Brun saus
Tirsdag - Raspeballer med bacon og smeltet smør
Mye vann + 2 -3 buljonger og salt
1 neve sammalt grovt mel
15 vanlige poteter
15 store skjeer hvetemel
4 1/2 store skjeer byggmel
2 ss salt
Begynn med å skrelle og skjære opp potetene. Ha de i blenderen, tilsett sammalt grov og resten av det tørre
Ikke ha alle kakene i det kokende vannet samtidig, da klistrer de seg sammen. Kok i ca 30 min
Onsdag - Hyse i hvit saus med fenikkel
Hyse
mel&salt&pepper-blanding
Hvit saus
Gulrøttter
Fenikkel
Poteter
Rømme
Vend hysen i mel-blandingen, og stek
Lag hvit saus og hell over
Kok gulrøtter, fenikkel og poteter på rist
Rømme
Torsdag - Potettortilla med broccoli
4 egg
4 ss vann
salt og pepper
1 stk kokt potet i biter
broccoli i biter
1/2 hakket rødløk
30 g chorizopølse/salami/vanlig pølse i biter
1/2 ss margarin
Fres potetbiter, brokkoli og løk i margarin til det er nesten mykt. Tilsett chorizo mot slutten av stekingen. Smak til med salt og kvernet pepper.
Visp sammen egg, vann, salt og pepper. Hell i eggeblandingen og stek omeletten ved å skyve den stivnede massen inn mot midten, slik at det som fortsatt er flytende kommer i direkte kontakt med pannen.
Skru ned til lav temperatur, legg over lokk og la tortillaen stå noen minutter til den er ferdig.
Server varm med salat.
Fredag - Pizza med avocadosalsa
Big one's restaurantpizza er grisegod, men hjemmelaget duger også! Vi veksler litt når vi har pizza
Avocadosalsa:
1 middels stor rødløk
2 store avocadoer
1 ss limejuice
i middels stor tomat
1 rød paprika
1 ts koriander
1 ts støtt koriander
1 ts støtt spisskummen
3 ss friske hakkede korianderblad
2 ss olivenolje
4-5 dråper tabascosaus
Finhakk løken. Del avocadoen i to, og fjern steinen. Skrell dem forsiktig. Del i små biter og legg i en stor bolle. Drypp limejuice over.
Skjær tomaten i to på tvers. Press frøene forsiktig ut, og hakk tomatene. Finhakk paprika.
Ha i koriander og spisskummen i en tørr stekepanne på middels varme og rør i ett minutt. Avkjøl.
Bland alt sammen (forsiktig, så ikke avocadoe moses)
Lørdag - Taco
Søndag - Ovnsbakt laks med blomkålmos
Laksefileter
aluminiumsfolie
1 Tine krydderost
1 blomkål
1 broccoli
noen champinjonger
1 pk. potetbåter
salt
pepper
rømme
Del laksefiletene i 2, det er ønsket størrelse
ha de oppå aluminiumsfolie, ha litt salt og pepper, en "dæsj" rømme og en soppskive over, og lukk posen
Stekes midt i ovnen på 200 grader i en halvtime
Tilbehør:
Kok blomkålen i hvert fall 25 minutter, og mos den. Bruk stavmikser eller maskin og bland den sammen med Tine kremost.
Stek broccoli i små busker sammen med resten av soppen
Stek potetbåtene
Dett var dett!
Forslag til lunsjsuppe:
Linsesuppe:
1 gulrot
1 stk. purre
2 ss sitronsaft
200 g tomater
Litt løk
grønnsaksbuljong
4 dl. brune linser
1 atk. courgette (lite gresskar/squach-type)
Kok linserne 15 min i buljong ved svak varme. Skjær gulrot og purre i tynne skiver.
Hakk tomatene og courgetterne. Ha grønnsakene og de øvrige ingredienser i gryten med linserne.
Kok 20 min. Smak til.
__________________
2003 2007 2009 2011
|