SCD diett Jeg tenke å gi en veldig enkel forklaring på SCD (spesific carbohydrat diet). Enkel forklaring på SCD: Mono-sakkarider har bare et sukker molekyl. De fleste frukt, grønnsaker og nøtter er mono-sakkarider. Di-sakkarider har to sukker molekyler. Sukker og melk er di-sakkarider. Poly-sakkarider har mange sukker molekyler. Ris, potet, mais og hvete er poly-sakkarider. Mono-sakkarider kan gå igjennom tarmen i magen Di-sakkarider kan ikke gå gjennom tarmen i magen. Poly-sakkarider kan ikke gå gjennom tarmen i magen. Mono-sakkaridene går igjennom hullene i tarmen og det er ingen mat for bakteriene. Di-sakkaridene kan ikke gå gjennom hullene i tarmen. Di-sakkaridene er for store. Di-sakkaridene er mat for bakteriene Poly-sakkaridene kan ikke gå gjennom hullene i tarmen. Poly-sakkaridene er alt for store. Poly-sakkaridene er mat for bakteriene. Bakteriene spiser di-sakkarider og mono-sakkarider og de blir mange flere. Dette er villi. Han tar opp næring fra tarmen og transportere dem til blodet. Når det blir mange bakteriene ødelegger de villi og de gjrø faktisk slik at man lager mindre enzymer (når man egentlig trenger flere...) Ved å kun spise enkel karbohydrat mat så trenger man ikke de andre enzymene og dermed fordøyer man maten. Men i begynnelsen av dietten kan villiene og magen produsere så lite enzymer at selv et eple gir problemer. Derfor må man koke eple for å bryte ned karbohydrat strukturen inni eple. Slik at magen trenger enda mindre enzymer. Etterhvert når magen blir friskere kan man spise mer og mer mat og tilslutt kan man spise rå grønnsaker, bønner, linser, nøtter +++